שיימינג מיני: חוק וענישה בגין הטרדה מינית באינטרנט

הטרדה מינית ברשת היא מגיפה שתוקפת את עולם בני הנוער, ושאינה פוסחת גם על הבגירים. בשורות הבאות אני אסביר מה זה שיימינג ברשת תוך המתמקדות בשיימינג מיני ובהטרדה מינית באינטרנט, אסביר איך החוק מגן על הנפגעים ואפרט בנוגע לענישה הפלילית והאזרחית (פיצוי כספי) שקובע החוק.

הוא נכנס למשרד ומספר לי כמה הוא שמח על הבן שנולד לו אחרי שתי בנות. הוא אוהב את הבנות שלו בדיוק כמו שהוא אוהב את הבן, אבל את ההצפה הרגשית הראשונית שהוא חווה אל מול מסך האולטראסאונד ששידר לו בשידור ישיר את ההוכחה כי מדובר בבן – הוא זוכר עד היום. באותו רגע הוא אפילו לא חלם שארבע עשרה שנים אחר כך איבר המין של הבן שלו יצולם על ידי חברים מהכיתה ויופץ בקבוצות הוואטסאפ השונות. "לא חשבתי שאני צריך לדאוג לבן שלי בקטע הזה, אף אחד לא הכין אותנו למכה הזאת", הוא אמר לי. "מה אנחנו צריכים לעשות עכשיו?"

לשיחת ייעוץ עם פרופסור לימור עציוני – עו"ד מומחית בעבירות מין – ניתן להשאיר פרטים כאן>>

מהי הטרדה מינית ברשת?

הטרדה מינית מוגדרת בחוק במספר סעיפים המתארים התנהגויות שונות העולות לכדי הטרדה או התנכלות. ככלל, פסיקת בתי המשפט פירשה את החוק כך שהמוטרד יראה בצורה גלויה למטריד כי אינו מעוניין בכך, וזאת למעט חריגים הקבועים בחוק.

הטרדה מינית ברשת היא כל אמירה, התייחסות, שליחת תמונה וכיוצא באלה, אשר הינם בעלי אופי מיני, או אמירות באשר לנטייתו המינית של אדם הכלולות בהגדרה בחוק. הדבר יכול לבוא לידי ביטוי בהודעות טקסט, בשיח ברשתות החברתיות, ובפלטפורמות הצ'אטים השונות. כך גם שליחת תמונות או סרטונים בעלי אופי מיני נכללים תחת הגדרה זו.

חוק הסרטונים – התיקון לחוק למניעת הטרדה מינית

סעיף 5א לחוק למניעת הטרדה מינית, הוא סעיף המוכר גם בשמו כ- "חוק הסרטונים" קובע כי:

"פרסום תצלום, סרט או הקלטה של אדם, המתמקד במיניותו, בנסיבות שבהן הפרסום עלול להשפיל את האדם או לבזותו, ולא ניתנה הסכמתו לפרסום..".

 

בעשור האחרון החלה מגמה של הפצת תמונות וסרטונים, בעיקר אינטימיים או בעלי אופי מיני או מבזה, אשר הופצו בקבוצות הווטסאפ, ברשתות החברתיות השונות. התופעה החמורה מתרחשת בקרב בני נוער. כדי למגר את התופעה, קבע המחוקק את סעיף זה, מה שמוכר כחוק הסרטונים.

מעבר להרתעה, החקיקה העלתה למודעות בקרב הציבור בכלל, ובקרב בני הנוער בפרט, את האסור והמותר בהתייחס להפצת סרטונים/תמונות ברשת.

לסעיף זה ניתן למצוא בחוק גם מספר סייגים (לדוגמא; הפרסום נעשה בתום לב, למטרה כשרה, יש בפרסום עניין ציבורי, ועוד).

חשוב לדעת כי העמדה לדין פלילי יכולה להיות אף כנגד מי שהפיץ את הסרטון או התמונה, גם אם לא היה נוכח במקום המעשה, ואף אם אינו הצלם.

הטרדה מינית ברשת: המסלול הפלילי

הגשת תלונה במשטרה

מסלולו של ההליך הפלילי יחל בהגשת תלונה במשטרה בגין הטרדה מינית, לאחר קבלת ייעוץ משפטי מעו"ד המתמחה בייצוג נפגעי/ות הטרדה מינית.

הפרקליטות בוחנת את התיק

לאחר מכן המשטרה תחקור את המקרה והתיק יועבר לבחינה נוספת בידי הפרקליטות, שם תתקבל החלטה האם להעמיד את המטריד לדין.

העמדה לדין או אפשרות לערעור על סגירת התיק

ככל שלא יוגש כתב אישום, ניתן להגיש ערר על סגירת תיק החקירה. ככל שיוחלט להעמיד את הפוגע לדין, יוגש נגדו כתב אישום, למעט במקרים חריגים בהם ניתן לנתב את ההליך למסגרת של הסדר מותנה. באם יוגש כתב אישום, יתנהל הליך משפטי.

פסק דין ואפשרות להמשיך לתביעה אזרחית

ככל שהנאשם יורשע בבית המשפט, יינתן פסק דין אשר יכלול בין היתר את עונשו של הנאשם, ולעיתים גם פיצוי פלילי. חשוב לדעת כי לרוב גובהו של הפיצוי הפלילי אינו רב, אולם לאחר מכן עדיין פתוחה בפניך האפשרות להגיש גם תביעה אזרחית.

הטרדה מינית ברשת: המסלול האזרחי

הגשת תביעה אזרחית

המסלול האזרחי משמעותו, הגשת תביעה לבית משפט אזרחי. התביעה תהיה תביעה כספית לצורך פיצוי על מעשה ההטרדה, מכוח החוק למניעת הטרדה מינית.

פיצויים ללא הוכחת נזק

מכוח החוק, ניתן לתבוע פיצויים גם ללא הוכחת נזק, כך שביהמ"ש רשאי לפסוק סכום של עד 120,000 ₪.

אפשרות להגיש תביעה נזיקית

בנוסף ניתן להגיש תביעה נזיקית. בתביעה נזיקית ניתן לתבוע סכום גבוה יותר, אולם יש להוכיח נזק, וזאת בדרכים המקובלות בתביעות נזיקיות (על ידי מסמכים המעידים על טיפוליים רפואיים או נפשיים, הפסד ימי עבודה וכדומה).

האם הטרדה מינית ברשת היא חמורה פחות מהטרדה מינית?

בתי המשפט קבעו לא אחת כי עבירות המבוצעות במרחב הווירטואלי אינן חמורות פחות מעבירות המבוצעות במרחב הפיזי, ואין מקלים עם מי שהורשע בעבירות אלה.

הוטרדתי מינית ברשת: מה עלי לעשות?

מערכת הצדק היא המערכת לה אני מקדישה את חיי המקצועיים בשלושת העשורים האחרונים, ויחד עם זאת אני יודעת שעבור נפגעות ונפגעים רבים הדרך הנכונה להתחיל את התהליך היא בקבלת סיוע נפשי. חשוב מאוד להגיע לתהליך המשפטי מוכנים, ולכן אני ממליצה שלא להתפתות ולרוץ לכל עו"ד שמציע לך את שירותיו, אלא לשקול את צעדיך ולהתקשר עם עו"ד שרואה את עולם המשפט דרך העיניים של נפגעי ונפגעות עבירות המין ואשר עוסקת בייצוג נפגעי/ות עבירות מין והטרדה מינית ברשת.

מה החשיבות של עורך דין המתמחה בייצוג נפגעי/ות הטרדה מינית ברשת?

פגיעה בשל הטרדה מינית ברשת היא פגיעה הבאה לידי ביטוי במספר מישורים בעלי משמעות משפטית. ייעוץ מעו"ד המתמחה בייצוג נפגעי/ות הטרדה מינית ברשת יוכל לסייע לך לבחור במסלול הנכון ביותר עבורך. כאמור, מומלץ להיוועץ בעורך דין אשר מתמחה בנפגעי/ות הטרדה מינית ברשת הן בתחום הפלילי והן בתחום האזרחי.

מדוע כדאי להיעזר במשרדנו לצורך ייצוג נפגעי/ות הטרדה מינית ברשת?

ייצוג נפגעי עבירות מין זה מי שאנחנו

משרדנו מתמחה בלווי וייצוג של נפגעי/ות הטרדה מינית ברשת מזה שנים רבות. משרדנו יעניק לך ייעוץ מקצועי מעמיק ומקיף החל מהרגע הראשון ועד לתום ההליכים המשפטיים. לאחר ייעוץ ראשוני נקבל החלטה משותפת באילו מסלולים משפטיים נכון וכדאי לך לפנות, ונוכל לתת לך את כלל השירותים המשפטיים לפי בחירתך.

חשוב לנו לשמור על קשר רציף לכל אורך התהליך ואחריו

הסבר והנגשת המידע, עדכון שוטף על מצב התיק וייצוג אל מול הרשויות השונות, הכנה וליווי לדיונים בבית המשפט, וייצוג מלא בכל הערכאות, הם רק חלק מהמעטפת הכוללת הניתנת במשרדנו.

אנחנו נלווה אותך בהליך האזרחי לתביעת פיצויים

התמחות במתן שירותים משפטיים פליליים לנפגעי/ות וכן מתן ייעוץ בהליכים האזרחיים משלימים את התמונה לכל נפגעת ונפגע, וזאת בנוסף לליווי אישי, מקצועי ורגיש.

 

שיימינג מיני

אל תהסס לפנות אלינו

מוזמנים ליצור איתנו קשר בטלפון:

או להשאיר פרטים ונחזור בהקדם:

מאמרים נוספים

phone icon