מהי בריונות ברשת?
בריונות ברשת הוא מושג המבטא תופעה רווחת של אלימות מקוונת הבאה להחליף את "אלימות הרחוב" שהיתה נהוגה בעבר (אך עודנה קיימת). האלימות יכולה להתבטא בשלל צורות, אלימות מילולית, או אלימות מינית, וכן לשלב התנהגויות שונות כגון: התחזות, הונאה ועוד.
התופעה מתאפשרת על ידי שימוש באמצעים טכנולוגיים, לרבות הטלפון הנייד, וניתן למצוא אותה כמעט בכל מקום, ברשתות החברתיות באפליקציות המסרים השונות, בצ'אטים, בפורומים, ועוד.
אלימות זו יכולה לבוא לידי ביטוי בשלל דרכים כמו: מילים פוגעניות, משפילות, מביכות, מבזות, תוקפניות, מילים בעלות קונוטציה מינית, שליחה והפצה של תמונות, סרטונים ועוד.
אילו סוגים של מעשים העולים לכדי בריונות ברשת ישנם?
אלימות מילולית – אלימות הבאה לידי ביטוי בקללות, התלהמות, השמצה, איומים ועוד, הדבר יכול להוביל לנידוי של נער/ה או של קבוצה מסוימת, לחרם, וכדומה. הדבר יכול להיות אף בעצם שיתוף פוסט, אף ללא כתיבתו.
הטרדה – פניות חוזרות ונשנות לאדם מסוים, הטרדה באשר למיניותו או נטיותיו המיניות של אדם, וכן אמירות מיניות כלפי אדם. כך גם הפצת תמונות או סרטונים, לרבות אישיים ומיניים – של אדם, ללא הסכמתו, וכן שליחת מסרים מיניים, תמונות, סרטונים, ועוד.
פגיעה בפרטיות – פרסום נתונים אישים ותמונות של אדם, או למשל חדירה לחומרים הנמצאים על גבי מחשב או טלפון נייד של אדם אחר, כך גם פריצה לחשבונות ענן או חשבונות של רשתות חברתיות של אדם אחר – ללא הסכמתו, כמו גם התחקות אחר אדם ברשתות החברתיות ומעקב אחר פעולות של אדם ברשת.
התחזות והונאה – התחזות לאדם או לאדם אחר הקרוב אליו, וביצוע פעולות בשמו, או הבאתו של אדם לביצוע מעשים או חשיפת פרטים או תמונות כאשר הוא בטוח שעשה זאת בנסיבות אחרות, וחשף אותם כלפי אדם קרוב אליו. כך גם יצירת קשר עם אדם, לדוגמא – במרמה שהוגשה תוך התחזות לגבר או לאישה, ועוד.
האם בריונות ברשת יכולה לעלות לכדי עבירה פלילית?
לבריונות ברשת ישנן צורות רבות. חלקן עולות לכדי עבירה פלילית, וחלקן לאו. התופעה נפוצה בעיקר בקרב בני נוער, אך לא רק. כאשר מדובר באוכלוסיית בני הנוער, וגם כאשר הדבר אינו עולה לכדי עבירה פלילית, התוצאות יכולות להיות הרסניות, הן ברמה החברתית, והן ברמה הנפשית של הנער/ה, עד כדי סכנה ממשית.
בריונות ברשת – מתי מדובר בעבירה פלילית?
במקרים מסוימים התנהגויות פוגעניות כמפורט לעיל, עולות לכדי עבירה פלילית. פעמים רבות מבצעי העבירה כלל לא מודעים לכך שעברו על החוק, במיוחד כאשר מדובר בבני נוער.
להלן מספר דוגמאות:
הטרדה ופגיעה בפרטיות – כאשר מעשי ההטרדה חוזרים על עצמם שוב ושוב, ומשלבים הפחדה, אמירות מבזות ומשפילות, או משלבים בילוש או התחקות אחר אדם אחר ברשת – ללא הסכמתו, עד כדי פגיעה בפרטיות. כך גם העתקת תכנים ומסרים ופרסומם ללא רשות, יכולים לעלות לכדי עבירה זו.
הטרדה מינית – במקרים בהם מדובר באמירות מיניות חוזרות ונשנות כלפי אדם, שליחת תכנים מיניים לאדם מסוים, והפצת תמונות או סרטונים של אדם בפני אחרים – ללא הסכמתו של האדם. כך גם כאשר כל חלקו של אדם הוא הפצת הסרטון שנשלח אליו, מבלי שהיה זה שצילם אותו או השיגו בדרך לא חוקית.
איומים – כאשר אמירות פוגעניות הופכות להיות מלוות באיומים וזאת בכוונה כדי להפחיד או להקניט אדם, כמשמעות הדבר בחוק העונשין.
לשון הרע- מקרים בהם מדובר באמירות פוגעניות ושקריות הפוגעות בשמו הטוב של האדם, ומפורסמות לידי רבים.
התחזות- כאשר אדם מתחזה לאחר ומבצע פעולות בשמו ברשת, וכן כאשר אדם מתחזה לאחר וחושף בשמו פרטים אישיים או לחילופין מפרסם בשמו פוסטים, וכדומה.
הונאה – כך לדוגמא כאשר אדם גורם לאחר להיחשף בפניו ולשלוח לו תמונות או סרטונים – במחשבה ששלחם לאחר.
בריונות ברשת – המסלול הפלילי
כאשר מעשה הבריונות עולה לכדי עבירה פלילית, לעיתים הדרך הנכונה היא הגשת תלונה במשטרה. ההמלצה היא כאמור להיוועץ עם עורך דין פלילי המתמחה בתחום של נוער בכלל, ושל בריונות ברשת בפרט.
יודגש כי במקרים של פגיעה בבני נוער (בעיקר כאשר גם הפוגע הוא קטין) יש לבחון את מכלול השיקולים, וביחד עם עורך הדין וגורמי מקצוע נוספים, לקבל החלטה, האם המסלול הפלילי או המסלול הפלילי לבדו – הם בהכרח הדרך הנכונה עבור הנפגע.
בריונות ברשת – המסלול האזרחי
ישנם מקרים בהם המעשים עולים לכדי בריונות ברשת אך אינם עולים לכדי עבירה פלילית, או לפחות אינם עולים לכדי עבירה פלילית באופן מובהק. חוקים מסוימים מאפשרים להגיש תביעה אזרחית מכוחם, וזאת ללא צורך בהוכחת נזק. כך לדוגמא; החוק למניעת הטרדה מינית, חוק איסור לשון הרע, ועוד.
תמיד ישנה אפשרות להגיש תביעה אזרחית נזיקית על סכומים גבוהים יותר, אך אז כאמור נדרשת הוכחת הנזק. לאחר היוועצות עם עורך דין המומחה בתחום, יתכן והמסקנה תהיה כי נכון יותר לפנות לאפיק אזרחי כזה או אחר, הכל כאמור תלוי בנסיבות המקרה.
בריונות ברשת – חינוך ומודעות
כאשר מדובר בבני נוער, בראש ובראשונה החשיבות היא של חינוך ומודעות לתרבות ברשת. כמו בכל דבר החינוך מתחיל מהבית, אולם גם למסגרות הפורמליות והבלתי פורמליות ישנה השפעה רבה. המלצתנו היא לרתום את מוסדות החינוך, הקהילה, ותנועות הנוער, ולבנות תוכניות מוגנות הקוראות לתרבות ברשת, ומגנות אלימות ובריונות מכל סוג שהוא.
מה עלי לעשות במקרה בו נפגעתי/ילדי נפגע ממעשה של בריונות ברשת?
במקרה בו נפגעת או ילדך נפגע ממעשה של בריונות ברשת, ראשית יש לפנות לגורמי הסיוע, ניתן לפנות לכל אחד ממרכזי הסיוע והעמותות הפזורים ברחבי הארץ.
לאחר מכן כדאי להיוועץ עם עורך דין המתמחה בתחום הבריונות ברשת. כזכור, כאשר מדובר בבני נוער, ישנה חשיבות רבה לדרך בה נעשים הדברים, בין אם מדובר בהליך שיתחיל בהגשת תלונה במשטרה, ובין אם לאו.
האם עלי להיוועץ עם עורך דין במקרה בו נפגעתי מבריונות ברשת?
ההמלצה היא להיוועץ עם עורך דין המתמחה בייצוג קטינים נפגעי עבירה ובמיוחד בקטינים נפגעי עבירות ברשת, לרבות בריונות ברשת. עורך דין שזהו תחום התמחותו, יוכל לפרוט בפניכם את כלל סוגי ההליכים, ומה צופה בפניו כל הליך כזה או אחר.
כמו כן, הוא יוכל להפנות אתכם לאנשי מקצוע נוספים שיוכלו לסייע בתחום. לאחר מפגש עם עורך הדין, הוא יסביר לכם מהן האפשרויות העומדות בפניכם, וביחד עם הקטין הנפגע תחליטו על הדרך הנכונה ביותר עבורכם ועבורו.
מדוע כדאי להיעזר בשירותי משרדנו במקרה בו נפגעת מבריונות ברשת?
משרדנו מתמחה שנים רבות בייצוג נפגעי עבירה בהליך הפלילי, לרבות נפגעים מעבירות שונות ברשת וכן ממעשי בריונות ברשת. נוסף על כך באפשרותנו לתת מענה גם בהליכים אזרחיים הנלווים להליך הפלילי, כך שלקוחותינו מקבלים את המעטפת הכוללת, לרבות סעדים אזרחיים במידת הצורך.
ניסיון רב שנים, ותחום התמחות ייחודי מעניקים לנו יתרון רב בייצוג נפגעי עבירה תוך מתן ייעוץ פרטני. יחד נוכל לבנות את האסטרטגיה הנכונה לכל נפגע ולהעניק ליווי צמוד, מקצועי ורגיש לנפגע ומשפחתו.