מהו מעשה סדום?
מעשה סדום מוגדר בסעיף 347 לחוק העונשין תשל"ז -1977 (להלן: "חוק העונשין") כמעשה של "החדרת איבר מאברי הגוף או חפץ לפי הטבעת של אדם, או החדרת איבר מין לפיו של אדם".
הסעיף מתייחס למעשה סדום כאקט שבוצע שלא בהסכמה, בין שני בגירים. העונש המקסימלי לעבירה זו יעמוד על עד 16 שנות מאסר.
עם זאת, החוק מתייחס למספר רב של מצבים בהם מעשה סדום יחשב כעבירה, אף אם נעשה בהסכמת הצדדים. כלל הסעיפים מצויים בחוק העונשין (סעיפים 347-347ב לחוק).
מהו מעשה סדום שנעשה "בהסכמה"?
מעשה סדום שנעשה בהסכמה הוא אקט שבוצע בהסכמת שני הצדדים, אך החוק מסייג את ההסכמה בשל נסיבות שונות הקשורות לרוב לגילו או מצבו של הנפגע/ת. לעיתים מתייחס החוק גם למצג שהוצג בפניו על ידי הפוגע.
כך לדוגמא כאשר בוצע מעשה סדום בהסכמת שני הצדדים, אולם הדבר נעשה תוך ניצול יחסי מרות/חינוך או השגחה. במקרה זה החוק אינו "מכיר" בהסכמת הגורם שנוצל, ועל כן, הדבר יעלה לכדי עבירה. העונש המקסימלי לעבירה יעמוד על 3 או 5 שנות מאסר, תלוי בגיל הנפגע/ת.
כך גם אם בין הצדדים מתקיימים יחסים של מטפל נפשי ומטופל. במקרה זה העונש המקסימלי לעבירה יעמוד על עד 4 שנות מאסר.
עוד דוגמא היא ביצוע עבירת מעשה סדום בתוך המשפחה, או בידי אחראי כלפי חסר ישע. במקרה זה העונש המקסימלי יעמוד על עד 16 או 20 שנות מאסר, גם כאן הדבר תלוי בגיל הנפגע/ת ובנסיבות.
דוגמא נוספת לכך היא ביצוע עבירה של מעשה סדום בהסכמה שהושגה במרמה לגבי מיהות העושה או המעשה. כלומר, הנפגע/ת הבגיר/ה, נתן הסכמתו המלאה למעשה תוך מחשבה/ידיעה כי הפוגע הוא מישהו אחר ממי שהציג את עצמו, או המעשה הינו שונה מכפי שהוצג. העונש המקסימלי בגין עבירה זו יעמוד על עד 16 שנות מאסר.
כיצד מתייחס החוק למעשה סדום שבוצע כנגד קטינים?
במקרה של קטינים, אם מדובר בפגיעה בקטין/ה שלא בהסכמתו/ה החופשית, העונש המקסימלי יעמוד על עד 20 שנות מאסר.
במקרה בו הקטין/ה הנפגע/ת הוא בין טווח הגילאים 14-16, והמעשה נעשה בהסכמתו/ה, העונש המקסימלי יעמוד על עד 5 שנות מאסר.
לעומת זאת, אם הקטין/ה הנפגע/ת מתחת לגיל 14, גם אם המעשה בוצע בהסכמתו/ה, העונש המקסימלי יעמוד על עד 16 שנות מאסר, זאת מכיוון שהחוק אינו "מכיר" בהסכמה בגילאים כה צעירים.
חשוב לדעת כי גיל ההסכמה על פי החוק במדינת ישראל, הוא 16 שנים.
מהו מעשה סדום בנסיבות מחמירות?
עבירת מעשה סדום יכולה לעמוד על עונש מקסימלי של עד 20 שנות מאסר עת מדובר בנסיבות מחמירות, לדוגמא; תוך איום בנשק חם או קר, תוך כדי התעללות פיזית או נפשית, תוך גרימת חבלות, תוך ניצול מצב של חוסר הכרה, או בנוכחות אדם אחר או אחרים שחברו יחד לביצוע המעשה.
מה ההבדל בין מעשה סדום לאינוס?
עבירת האינוס מוגדרת בחוק העונשין כאשר מבצע העבירה הוא מי ש – "בועל אישה שלא בהסכמתה החופשית". המונח "בועל" מוגדר בחוק כ- " מחדיר איבר מאיברי הגוף או חפץ לאיבר המין של האישה". כלומר, הגדרת המושג "אינוס" מתאר עבירה אשר בוצעה כלפי אישה, ולא ניתן להאשים אדם באינוס של גבר. לכן כאשר הנפגע הוא גבר, סעיף החיקוק המתאים הוא מעשה סדום.
מהו גרם מעשה סדום?
עבירת גרם מעשה סדום היא שילוב של עבירת מעשה סדום עם עבירת ה"גרם מעשה" המוגדרת בסעיף 350 לחוק העונשין. כאשר מבצע העבירה גורם לאחר לבצע בעצמו מעשה סדום, כלומר, להחדיר לעצמו חפץ/איבר גוף לפי הטבעת, ניתן להאשימו בגרם מעשה סדום. כך גם כאשר מבצע העבירה גורם לאחר לבצע באדם שלישי את המעשה.
בעידן הרשתות החברתיות והפלטפורמות האינטרנטיות השונות, עבירות מסוג זה יכול שיבוצעו גם באופן מקוון. בתי המשפט בארץ ובעולם קבעו לא אחת כי עבירות מקוונות אינן חמורות פחות מעבירות המתקיימות במרחב הפיזי.
מדוע נדרש ייצוג של עו"ד פלילי בעבירות מין אם נפגעת ממעשה סדום?
כאשר נפגע/ת עבירה נפגע/ה מעבירת מעשה סדום, הטיפול והליווי לו הוא/היא זקוק/ה הוא במספר מישורים. ראשית טיפול רפואי וסיוע נפשי ככל שנדרש, ובו בעת כדאי ונכון להפקיד את הטיפול המשפטי בידי עו"ד המומחה בייצוג נפגע/י עבירה בעבירות מין.
לעיתים, בעבירות מין בכלל, לרבות בעבירה חמורה כמו מעשה סדום, רק הפוגע והנפגע היו עדים לביצוע העבירה, ואין עדים או ראיות נוספות לביצועה. על כן גרסת הנפגע/ת חשובה ביותר להחלטה האם ניתן להעמיד לדין, ובהמשך ככל שנדרש – למתן עדות בבית המשפט, אשר תוכל לבסס הרשעה. סיוע וליווי של עו"ד המייצג נפגעי עבירה בעבירות מין הוא חשוב לאין שיעור, הן כדי להגביר את סיכויי ההצלחה בהרשעה בתיק, והן לשם הביטחון והחוסן הנפשי של הנפגע/ת.
מדוע כדאי לך לשכור את שירתונו אם נפגעת ממעשה סדום?
משרדנו מתמחה בייצוג נפגע/י עבירות מין, לרבות מעשה סדום, מזה שני עשורים. ליווי צמוד של עו"ד פלילי החל משלב הגשת התלונה במשטרה, ועד לליווי מול נציגי הרשויות השונות, ובתי המשפט, חשובים מאוד הן לצורך סיכויו של התיק, אך לא פחות חשוב מכך – לצורך העדכון השוטף, הנגשת השלבים השונים של ההליך הפלילי, ומתן מידע בעניין כלל הזכויות המגיעות לנפגעים/ות. במשרדנו מלווים את נפגע/ת העבירה בכלל השלבים בהליך הפלילי ולאחריו, וכן בערכאות השונות בבתי המשפט. כמו כן, משרדנו מתמחה גם בהליכים אזרחיים הנלווים להליך הפלילי, ולכן ביכולתנו לתת את המעטפת הכוללת לנפגעים/ות גם בקבלת סעדים אזרחיים.