עבריינות נוער

מהי עבריינות נוער?

עבריינות נוער הוא שם כולל לתיאורם של קטינים כמבצעי עבירה. מדובר הן בתופעה חברתית והן במושג משפטי.

בישראל, גיל האחריות הפלילית עומד על 12 שנים. קטינים המבצעים עבירות בעודם מתחת לגיל האחריות הפלילית, יטופלו על ידי רשויות הרווחה או בהליכים אזרחיים למיניהם. המסגרת החוקית למקרים כגון אלה היא חוק הנוער (טיפול והשגחה), תש"ך-1960.

קטינים אשר מלאו להם 12 שנים, יכולים להישפט בבתי משפט פליליים לנוער. המסגרת החוקית לכך מקורה בחוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול), תשל"א -1971 (להלן: חוק הנוער").

האם החוק מתייחס באופן שונה לנוער בהליך הפלילי?

כן. חוק הנוער מגדיר את כלל השלבים בהליך הפלילי, לרבות השינויים הרבים החלים בעניינם של קטינים. למשל, כבר בשלב החקירה הפלילית, יפגוש הקטין בחוקר מיוחד אשר מוסמך לחקור נוער, וכחלק מזכויותיו, ככלל (למעט במקרים מסוימים) הוא זכאי לנוכחות הורה בחקירה. חוק הנוער נועד להגן על הקטינים ולוודא – אף יותר מכל נאשם רגיל, כי זכויותיו של הקטין נשמרות, וזאת בהתאם לגילו ומצבו.

עבריינות נוער

​ מהם בתי משפט לנוער?

בתי משפט לנוער הם למעשה בתי משפט שלום, בהם השופטים עוברים הכשרה ייעודית. אופיים של הדיונים ייחודי גם הוא, ובא לידי ביטוי בשיח של השופט עם הקטין, אשר נעשה לרוב באווירה נינוחה ובגובה העיניים. בעבירות מסוימות ההליך המשפטי יתנהל בבתי משפט מחוזיים, במסגרת חוק הנוער.

מה ההבדל בין ההליך המשפטי בקרב קטינים לעומת ההליך בעניינם של בגירים?

בחוק הנוער נקבעו שינויים רבים המבדילים את ההליך הפלילי בעניינם של קטינים מעניינם של בגירים. סוגיית ההרשעה היא אחד ההבדלים המרכזיים עת מדובר בקטינים. המחוקק ראה חשיבות גבוהה בטובתו של הקטין וזכותו להשתקם, ועל כן לאחר שנקבע כי הקטין ביצע את העבירה, יקבע בית המשפט את אשמתו של הקטין בביצועה. ככל שהקטין ימצא אשם, יוכל בית המשפט לקבוע אם להרשיעו או להימנע מהרשעה ולהשית עליו עונש בעל אופק שיקומי. אם קבע בית המשפט כי ניתן להימנע מהרשעתו של הקטין, לא ייזקף לחובתו רישום פלילי והוא יוכל לפתוח דף חדש בחייו.

מהם הליכי הטיפול והשיקום במקרים של עבריינות נוער?

חשיבות שיקומו של הקטין היא רבה, וכך גם פוטנציאל השיקום בקרב קטינים, על כן קבע המחוקק כי  כבר בתחילתו של ההליך הפלילי, ילווה הקטין על ידי קצין מבחן, אשר בשיתוף פעולה איתו ועם משפחתו, יבנה לקטין תכנית טיפול ושיקום במהלך ההליך הפלילי ולאחריו.

האם ישנם בתי כלא לנוער?

במקרים מסוימים קטינים מגיעים גם למעצר בתחילת ההליך הפלילי, או למאסר בסיומו, כדי לרצות את עונשם. החוק קובע כי לא יוטל עונש מאסר על קטין שנגזר דינו טרם היותו בן 14.

על קטין שמלאו לו 14 שנים ניתן להשית עונש מאסר, ואולם בית המשפט יכול לקבוע כחלופה לכך, ריצוי עונש במסגרת של מעון נעול.

מהו מעון נעול המיועד לעברייני נוער?

מעון נעול הוא מסגרת המשמשת כמעין חלופת מאסר לקטינים עד גיל 18 (ולעיתים אף יותר) אשר מחד אין הקטין רשאי לצאת מהמסגרת מתי שחפץ בכך, ומאידך, המסגרת היא בעלת אופי טיפולי. הקטינים מלווים על ידי אנשי מקצוע מוסמכים, ויכולים להשתלב במסגרת הלימודים במעון, בהתאם לגילם.

מדוע צריך עורך דין פלילי המתמחה בעבריינות נוער?

ייחודו של החוק ואופיים של ההליכים השונים בעניינם של קטינים מצריכים עו"ד פליל המתמחה בהליכים לפי חוק הנוער, עו"ד אשר בקיא במשפט הפליל העוסק בעבריינות נוער, לרבות היכרות מעמיקה עם כלל אמצעי הטיפול והשיקום, וזאת כדי לסייע לקטין ומשפחתו, ולאפשר לקטין לקבל את הטיפול הטוב והמתאים ביותר עבורו.

מדוע כדאי לבחור במשרדנו לצורך ייצוג פלילי מקרים של עבריינות נוער?

אחת ההתמחויות העיקריות במשרדנו היא ייצוג קטינים בהליך הפלילי. עבודה שוטפת עם קטינים, והיכרות עם ההליכים השונים החלים בעניינם, כמו גם עם המסגרות הטיפוליות השונות, נותנים למשרדנו יתרון גדול בייצוג בקרב עבריינות נוער בהליך הפלילי. ליווי מלא של הקטין ומשפחתו, הנגשת המידע עבורו וייצוגו בפני הרשויות והערכאות השונות באופן מקצועי ורגיש, מובילים להישגים משמעותיים אשר מאפשרים לקטין להתמקד בשיקומו ולעשות עוד צעד לקראת פתיחתו של דף חדש בחייו.

 

מאמרים נוספים

phone icon