מהי פקודת הראיות?
פקודת הראיות היא חוק המסדיר את דיני הראיות במשפט הישראלי. היא קובעת כללים לגבי קבילות של ראיות במשפט, חובת הבאת ראיות, משקלן של ראיות שונות וסוגיות נוספות הקשורות להוכחת טענות בבית המשפט. הפקודה מפרטת בין היתר אילו ראיות מותר להגיש, מתי עדות תהיה קבילה, מהם החריגים לכלל הפוסל עדות שמועה ומתי בית המשפט רשאי לפסול ראיות שהושגו שלא כדין.
למה פקודת הראיות נקראת פקודה ולא חוק?
פקודת הראיות נקראת "פקודה" ולא "חוק" מסיבה היסטורית הקשורה לתקופת המנדט הבריטי בארץ ישראל. בתקופת המנדט, החקיקה הראשית הייתה בצורה של "פקודות" שהותקנו על ידי הנציב העליון מטעם השלטון הבריטי.
פקודת הראיות המקורית נחקקה בשנת 1924 על ידי הנציב העליון של פלסטינה (א"י) דאז, כחלק מהפקודות שהסדירו את המשפט באזור תחת השלטון המנדטורי. גם לאחר הקמת מדינת ישראל ב-1948, הפקודות שהיו קיימות נשארו בתוקף, תוך שינויים ועדכונים.
בשנת 1971 נערך נוסח חדש ומעודכן של הפקודה, אך שמה נותר "פקודת הראיות" למרות שהיא למעשה חוק של מדינת ישראל לכל דבר ועניין. מאז קום המדינה, חקיקה ראשית נעשית על ידי הכנסת בצורה של "חוקים" ולא "פקודות". אולם, מטעמים היסטוריים ושימור רצף, השם "פקודת הראיות" נותר בעינו.
מהו המשקל של ראיות במשפט פלילי?
במשפט פלילי, נטל ההוכחה מוטל על התביעה ועליה להוכיח את אשמת הנאשם מעבר לכל ספק סביר. משקלן של הראיות צריך להיות כבד במיוחד כדי לבסס הרשעה, לכן אני ממליצה להיערך כראוי לפני שניגשים להגיש תלונה במשטרה. עדות לבדה לרוב לא תספיק כדי להרשיע, במיוחד כאשר מדובר בעדות של שותף לעבירה, נפגע עבירת מין, או קטין מתחת לגיל האחריות הפלילית. בית המשפט בוחן את משקל הראיות לפי אמינות העדים, נסיבות העניין וסימני האמת המתגלים במהלך המשפט.
מדוע לא די בעדות המתלונן/ת כדי להרשיע ללא ראיות תומכות?
למרות שעדות המתלונן/ת היא קריטית, במשפט פלילי דרוש בדרך כלל חיזוק לעדות כזו כדי להרשיע מעבר לכל ספק סביר. ראיות כגון בדיקות רפואיות, חוות דעת מומחים, תיעוד דיגיטלי ועדויות של עדי ראייה יכולות לספק את אותו חיזוק ולבנות תיק ראייתי משכנע. ליווי של עורך דין המתמחה בתחום יכול לסייע רבות לנפגעי עבירה באיסוף ראיות וגיבוש עדות איכותית וקוהרנטית שתתמוך בגרסתם. ייעוץ משפטי מקצועי חיוני כדי לבנות את התיק הפלילי הטוב ביותר האפשרי.
בחירת עו"ד פלילי מתאים
קרוב ל-30 שנים שעו"ד פרופסור לימור עציוני מייצגת נפגעי עבירה, כותבת ספרים, מאמרים, משתתפת בכנסים וימי עיון ומלמדת סטודנטים בארץ ובעולם. לקביעת פגישת ייעוץ עם עו"ד פרופסור לימור עציוני לחצו כאן>>
פלייר דיגיטלי- פרופ' לימור עציוני2