חובת הדיווח על פגיעה בקטינים – מדוע אסור להתעלם?

מאת: עו"ד פרופ' לימור עציוני

לאחרונה הגיעה אליי לקוחה שהוזמנה לחקירה במשטרה בחשד שהפרה את חובת הדיווח על פגיעות בקטינים. המקרה הזה ממחיש את החשיבות העצומה של חובת הדיווח, המעוגנת בחוק העונשין הישראלי.

מהי חובת הדיווח?

על פי סעיף 368ד לחוק העונשין, כל אדם (למעט קטין וחסר ישע) שיש לו יסוד סביר לחשוב שבוצעה עבירה בקטין או בחסר ישע בידי האחראי עליו, חייב לדווח על כך בהקדם האפשרי לרשויות הרווחה או להגיש תלונה במשטרה. גם אנשי מקצוע כמו רופאים, אחיות, עובדים סוציאליים, שוטרים ועוד, שעקב עיסוקם נחשפו למידע על עבירה כזו, מחויבים לדווח. הפרת חובת הדיווח היא עבירה פלילית שדינה עד 3 חודשי מאסר.

אז מה נחשב ל"יסוד סביר" המחייב דיווח?

די בידיעה או בחשד של האדם, על סמך נסיבות העניין כפי שנודעו לו, גם ללא ראיות מוצקות. עצם הספק מחייב דיווח, כדי שהרשויות יוכלו לברר את החשד.

חשוב להדגיש שחובת הדיווח חלה במגוון רחב של מקרים – לא רק מקרי אלימות פיזית קשה, אלא גם הזנחה, התעללות נפשית, תלונה על אונס, ניצול מיני ועוד. כמו כן, היא אינה מוגבלת למעשים חד פעמיים אלא גם למצבים מתמשכים של פגיעה.

הרציונל מאחורי החוק ברור – להגן על קטינים וחסרי ישע מפני פגיעה, ע"י עידוד מוקדם של חשיפה והתערבות הרשויות. לעתים דיווח של אדם אחד יכול לחשוף מעגל שלם של פגיעה ולהציל ילדים רבים.

אז מה צריך לעשות מי שנתקל בידיעה או בחשד לפגיעה?

קודם כל לא להתעלם או להסס. גם אם הנפגע או בני משפחתו מסרבים לדווח בעצמם, החובה המוסרית והחוקית היא לדווח בכל זאת. יש להיערך כראוי להגשת תלונה על עבירת מין, לתעד עדויות ופרטים חשובים. בכל מקרה מומלץ להתייעץ עם עו"ד פלילי המנוסה בתחום.

זכרו – מאחורי כל דיווח יש ילד שזקוק להגנה ועזרה. אל תפקירו את גורלם של ילדים אלה לשתיקה ולהתעלמות. דווחו כדי להגן עליהם, זו חובתנו כחברה.

ליצירת קשר עם משרדנו להתייעצות וסיוע משפטי.

עו"ד פרופ' לימור עציוני, מומחית למשפט פלילי.

פלייר דיגיטלי- פרופ' לימור עציוני2
חובת דיווח

אל תהסס לפנות אלינו

מוזמנים ליצור איתנו קשר בטלפון:

או להשאיר פרטים ונחזור בהקדם:

מאמרים נוספים

phone icon